Barion Pixel
Originálne darčeky pre každú príležitosť

Spôsoby obdarovávania v Číne, Taliansku, Japonsku, Indii a Rusku

Spôsoby obdarovávania v Číne, Taliansku, Japonsku, Indii a Rusku

Iný kraj, iný mrav...a iné zvyklosti pri obdarovávaní. Každá kultúra a národ si náležite ctí svoje zvyky a tradície; aj tie, ktoré sa týkajú darovania darčekov. Niektoré sa nám môžu javiť ako zvláštne, nezvyčajné, možno až nepochopiteľné. Všetky zvyky však majú jednu črtu spoločnú: odrážajú lásku, dobrú vôľu a uznanie.

Čína si dáva pozor na farby a čísla

Nový rok v Číne je každoročne dôvodom mohutných osláv, ktoré trvajú približne 2 týždne. A ako sa na poriadnu oslavu patrí, ani tu nechýbajú originálne darčeky. Tie sa balia zásadne do červeného baliaceho papiera. Ak sú predmetom daru peniaze, balia sa do obálky červenej farby. Prečo? V Číne je totiž červená farba symbolom bohatstva a prosperity. Číňania sa pri obdarovávaní vyhýbajú čiernej, bielej či modrej  - ide totiž o farby, ktoré sa spájajú so smrťou či pohrebnou symbolikou. Takisto sa ale vyhýbajú darovaniu nepárnej sumy peňazí. Keď darovať financie, tak jedine v párnych číslach a s výnimkou čísla 4, pretože aj to je v kultúre najľudnatejšej krajiny sveta spájané so smrťou.

V Taliansku si svadobčania odnášajú netradičný suvenír


Svadby sú v každej kultúre a krajine doslova pokladnicou tradícií a zvyklostí. V Taliansku napríklad sa ženíchova kravata rozdelí na mnoho kusov, ktoré si svadobní hostia následne kupujú. Peniaze ako svadobné darčeky pre novomanželov poznajú ľudia v mnohých končinách sveta, v Taliansku však túto tradíciu okorenili vskutku zábavným spôsobom. Nevesta so ženíchom získajú istý finančný základ na spoločnej ceste životom a svadobčania zase milú spomienku na príjemnú udalosť.

V Japonsku si môžu vydýchnuť: „Uf, žijem, poďme sláviť!“

Pre Japoncov má akt obdarovávania veľký význam. Ľudia z krajiny vychádzajúceho slnka preto kladú dôraz nielen na obsah, ale aj formu, respektíve prezentáciu darčekov. Tie by mali byť dôkladne a úhľadne zabalené. Veľmi populárnou oslavou v Japonsku je takzvaná slávnosť „sedem-päť-tri“. Koná sa každoročne a týka sa detí vo veku 3, 5 a 7 rokov. Tie sú brané do svätyne, kde od miestneho duchovného dostanú darček k narodeninám v podobe špeciálne sladkosti. Táto zvláštna udalosť predstavuje spôsob, ako vyjadriť vďaku deťom, ktoré dosiahli spomínaný vek – v dávnejších dobách to totiž nebolo také samozrejmé ako v súčasnosti a mnoho detí umieralo predčasne. Takže všetci malí japonskí oslávenci slávia počas tretieho, piateho a siedmeho roku svojho života narodeniny hneď dvakrát.

Oslava svetla v Indii

Diwali – tak sa nazýva jeden z najväčších a najdôležitejších sviatkov roka v Indii. Jedná sa o akýsi festival svetla, ktorý trvá celých päť dní a ľudia v Indii ho oslavujú každoročne. Hlavnou témou a myšlienkou oslavy je víťazstvo dobra nad zlom, neodmysliteľnou súčasťou zase vzájomné obdarovávanie, ktoré priatelia a príbuzní riešia vo štvrtý deň osláv. Dary spojené s týmto festivalom by mali odrážať radosť a krásu. Ako darčeky pre ženy (ale aj mužov) sa zvyknú dávať kvety, nové oblečenie, darčekové koše a tradičné indické sladkosti.

с днем рождения!

Počas oslavy narodenín detí v Rusku sa môže cítiť výnimočne každý z hostí, ktorí sa dostanú na takúto oslavu. Darčeky totiž nedostáva iba oslávenec či oslávenkyňa, ale každý z pozvaných! Podobná štedrosť panuje aj potom, čo si ruskí školáci sadnú do školských lavíc. Platí totiž zvyk, že oslávenec všetkým svojim spolužiakom rozdá sladkosti. Zdá sa vám tento zvyk povedomý? Je to možné, takáto tradícia totiž panuje aj na slovenských školách.