Barion Pixel
Originálne darčeky pre každú príležitosť

Oslavy narodenín vo svete 6-krát inak

Oslavy narodenín vo svete 6-krát inak

Myšlienky a zvyky „západnej“ kultúry sa šíria po celom svete. Aj nápad oslavovať narodeniny sladkým koláčom či tortou so sviečkami sa určite uchytil v rôznych, aj mimoeurópskych krajinách. Mnoho kultúr sa však naďalej drží svojich tradičných spôsobov osláv, hoci možno nie sú tak pocukrované, ako tie naše.

Na nasledujúcich riadkoch sa dočítate o tom, ako to pri narodeninových oslavách chodí v Mexiku, Nemecku, Kanade, Číne alebo Írsku. Jasné, uvedené „praktiky“ nie sú stopercentným odrazom zvyklostí každej domácnosti či jednotlivca. Mnohé sú viac vecou tradície ako reálnej praxe. No ak náhodou v Nemecku uvidíte skupinu mužov s metlou v rukách postávať na schodoch radnice, budete aspoň vedieť o čo ide. Zvyky, oslavy a darčeky k narodeninám mávajú naozaj rôzne podoby.

V Číne na dĺžke záleží

Želať oslávencovi okrem pevného zdravia a hŕby šťastia aj dlhovekosť, to nie je nič výnimočné v našich končinách ani inde vo svete. Avšak čo krajina, to iný spôsob vyjadrenia tohto želania. V Číne napríklad panuje zvyk, v rámci ktorého narodeninový oslávenec konzumuje jedlo zložené z dlhých rezancov. Dlhé rezance, dlhý život, symbolika je jasná. Rezance by však mal sŕkať čo najdlhšie – krájanie je dovolené až vtedy, keď to naozaj inak nejde.

V Kanade to s maslom ide ako po masle

Vo východných častiach Kanady sa drží zaujímavý zvyk rozmazať narodeninovému oslávencovi po tvári maslo. Tradícia sa bez výnimky týka chlapcov aj dievčat, mužov aj žien každého veku, ktorí v deň svojich narodenín zažijú prekvapivý „útok“ svojich rodín či priateľov. Tí oslávenca, respektíve oblasť okolo jeho nosa, pomažú maslom – údajne to má od človeka odvrátiť smolu. Iná interpretácia tejto tradície hovorí, že po takomto pomazaní by mal ďalší rok života „pomazaného“ ísť doslova ako po masle. Super nápad na darček pre svokru, či?

V Nemecku to starí mládenci nemajú ľahké

V Nemecku môže byť oslava 30-tych narodenín pre slobodného muža naozaj ťažkou skúškou. Podľa tradície musí „starý mládenec“ v deň svojho výročia zametať schody miestnej radnice, pričom jeho kamaráti mu na ne neustále hádžu smeti. A robia to dovtedy, pokým oslávenec nepobozká niektorú z okoloidúcich žien (čo môže byť celkom vítaný darček pre chlapa, najmä ak je slobodný). Keď sa tak stane, môžu všetci ísť spokojne na pivo...ktoré platí oslávenec.

Do piñaty treba udrieť

Piñata je dôkazom, že Mexičania sa vedia skutočne dobre baviť. Býva neodmysliteľnou súčasťou narodeninových osláv malých Mexičanov; v podstate ide o predmet z papiera či keramiky, ktorý je obalený staniolom, farebným papierom či rôznymi stuhami. Piñata môže mať tvar hviezdy či rôznych zvierat a býva zavesená na šnúre. Narodeninoví oslávenci so zaviazanými očami sa snažia do piñaty udierať metlou, aby im z nej vypadli rôzne sladkosti, vtipné darčeky či hračky.

Zvláštny jamajský zmysel pre humor

Tradičný narodeninový zvyk Jamajčanov pripomína skôr nevydarený žart stredoškolákov, nuž ale – proti gustu a spôsobom ako oslavovať narodeniny žiaden dišputát. Jamajčania si myslia, že posypať niekoho múkou je náramná zábava. A tak z tohto činu spravili tradíciu. Na Jamajke je zvykom, že narodeninového oslávenca (bez ohľadu na pohlavie a vek) posype jeho rodina či priatelia múkou; v rámci oslavy alebo len tak, ako súčasť prekvapenia... Viete si predstaviť takýto darček k narodeninám?

Typický írsky zvyk?

Írsko je mimoriadne zaujímavá, no pomerne drsná krajina. A presne taký je aj narodeninový zvyk, ktorý sa v Írsku praktizuje. Podľa tradície je dieťa – narodeninový oslávenec držané hlavou dolu a nohami nahor, pričom sa s ním „narazí“ o zem toľkokrát, koľko má rokov, plus jedenkrát navyše, pre šťastie. Samozrejme, všetko prebieha s ohľadom na fyzické aj duševné zdravie oslávenca. Prosto, zážitkové darčeky a oslavy na írsky spôsob...