Barion Pixel
Originálne darčeky pre každú príležitosť

História narodeninových osláv

História narodeninových osláv

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo vlastne dostávame darčeky na narodeniny? Odkiaľ sa tento milý zvyk vzal? Pre odpoveď musíme zájsť poriadne hlboko do histórie. Za darčeky obvykle ďakujeme svojej rodine či priateľom, no mali by sme aj starým Rimanom, Grékom či Peržanom.

Predpokladá sa, že akt obdarovávania bol známy už našim predkom žijúcim v jaskyniach. Ich dary však neboli tým druhom tovaru, ktorý by sme v dnešnej dobe ocenili. Jaskynní ľudia si s veľkou pravdepodobnosťou darúvali pomerne netradičné darčeky a veci z prírody – napríklad zuby zvierat upravené tak, aby sa mohli nosiť ako náhrdelník.

Prežil si prvý rok? Huraaa!

Najstaršie známe národy boli síce (vzhľadom na svoju dobu) vyspelé, no úroveň ich zdravotnej starostlivosti bola žalostne nízka. Aj preto sa považovalo za úspech, keď novorodenec prežil kritický prvý rok svojho života. Každoročná oslava narodenín však bola veľmi zriedkavou záležitosťou. Vtedajšia spoločnosť namiesto toho oslavovala nárazovo a v zásade „len“ významné okamihy v živote jednotlivca – samotné narodenie, uzavretie manželského zväzku či dosiahnutie dospelosti.

Sláva cisárovi! Na zdravie!

V piatom storočí pred naším letopočtom grécky historik Herodotos zaznamenal (aspoň podľa neho) mimoriadne podivnú perzskú tradíciu oslavy narodenín, počas ktorej zámožní oslavujúci hodovali na pečenom ťavom či hovädzom mäse. Narodeninové oslavy však neboli neznámym pojmom ani pre starých Rimanov. Rímska ríša slávila najmä narodeniny vládnuceho cisára, ktorému jeho poddaní nezabudli priniesť všakovaké darčeky. Približne začiatkom prvého storočia nášho letopočtu sa tento zvyk začal praktizovať v celej ríši a okrem cisárových osláv sa usporadúvali aj menšie narodeninové oslavy pre rodinu či priateľov, obvykle spojené s nadmernou konzumáciou vína.

Máš narodeniny? Pozor na zlých duchov!

O pôvode zvyku sláviť deň narodenia a podarovať oslávencovi darček k narodeninám však hovoria aj iné teórie. Tá nasledujúca vychádza z biblického príbehu o troch mudrcoch, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježiškovi. Neprišli s prázdnymi rukami, každý priniesol nejaký dar – zlato ako symbol bohatstva, kadidlo ako symbol úcty a myrhu, posvätnú mystickú rastlinu symbolizujúcu zdravie. Ďalšia teória má svoj pôvod priamo v Európe. Pred stovkami rokov ľudia verili, že človeka v deň jeho narodenín prenasledujú zlí duchovia, ktorí mu chcú uškodiť. Aby dotyčného ochránili, zhromaždili sa okolo dotyčného členovia rodiny a priatelia a priniesli so sebou rôzne darčeky, aby pôsobenie zlých duchov odvrátili. Práve dary pre „oslávenca“ boli považované za symbolické nástroje boja proti temným silám.

Sviatočný koláč so sviečkami poznali už starí Gréci

Zlých duchov od oslávenca odháňali napríklad aj starí Gréci, ktorí pri tom používali rôzne predmety vydávajúce hluk. Možno práve tu majú svoj pôvod rôzne párty trúbky a píšťalky, ktoré sa pri narodeninových oslavách používajú dnes. Súčasťou modernej oslavy narodenín nie sú len originálne darčeky, ale veľakrát aj narodeninová torta so sviečkami. Aj za tento zvyk pravdepodobne môžeme poďakovať Grékom, ktorí podobnou tradíciou uctievali svoje božstvá. Narodeninový koláč či tortu v podobe, v ktorej ich poznáme dnes, však „vyvinuli“ Nemci koncom 18. storočia. Narodeninové dobroty boli súčasťou Kinderfeste – vtedajších detských narodeninových párty.

Darčeky sú fajn

Dalo by sa povedať, že dôvod oslavy narodenín a darovania darčekov začína už pri narodení a pokračuje počas života každého jednotlivca. Ako rastieme, potrebuje neustále nové a odlišné veci a podnety, aby sme v spoločnosti mohli plnohodnotne fungovať. Nejde len o nové oblečenie či obuv. Menia sa aj naše záujmy, záľuby a potreby; zdá sa, že na ceste do dospelosti nikdy nie je čas, kedy by sme nepotrebovali niečo nové. A práve oslava narodenín sa javí ako skvelá príležitosť podarovať svojim blízkym niečo, čo skutočne potrebujú alebo čo sa im páči.

Náš web ponúka skvelé tipy na darčeky pre mužov a ženy každého veku a stavu. Nájdete u nás darčeky na svadbu či k narodeniu novorodenca, darčekové alko súpravy, ale napríklad aj snehové gule či antistresové prso.